Historia

Yhtiö perustettiin 30.12.2010. Kahdesti yhtiö on muuttanut nimeään. Perustettaessa nimi oli Orava Asuinkiinteistörahasto Oyj, jolloin yhtiö hyödynsi juuri voimaan tullutta osakeyhtiömuotoiset asuntorahastot mahdollistavaa veronhuojennuslakia. Pörssin päälistalle eli silloin Nasdaq OMX Helsinkiin yhtiön osakkeet otettiin kaupankäynnin kohteeksi 2013, jolloin yhtiö omisti yli 800 asuntoa. Vuonna 2015 nimi lyheni Orava Asuntorahasto Oyj:ksi.

Orava Asuntorahastolla oli alusta alkaen kiinteistörahastolain edellyttämä rakenne, jossa noteeratun pörssiyhtiön hallinnosta vastuu oli erillisellä hallinnointiyhtiö Orava Rahastot Oyj:llä.

Orava Asuntorahasto kasvatti asuntosalkkunsa parhaimmillaan yli 1700:n. Vuosi 2016 toi asuntojen hinnanmuutoksen seurauksena tappiota, jolloin osakekurssi kärsi ja yhtiö ryhtyi pienentämään  asuntosalkkuaan.

Pörssiyhtiö Orava Asuntorahasto Oyj:n historia sai uuden käänteen elokuussa 2017, jolloin Investors House teki yhtiöstä julkisen ostotarjouksen. Investors House hankki osakevaihdolla 25,2 prosenttia. Tämä yhdessä aktiivisten yksityissijoittajien kanssa sai Orava Asuntorahaston vaihtamaan koko hallituksensa joulukuussa 2017. Puheenjohtajaksi tuli Investors Housen toimitusjohtaja Petri Roininen ja varapuheenjohtajaksi Investors Housen suurimpiin osakkaisiin lukeutuva Tapani Rautiainen. Muiksi jäseniksi valittiin Taina Ahvenjärvi, Petri Kovalainen ja Eljas Repo.

Ensi töikseen uusi hallitus irtisanoi hallinnointisopimuksen Orava Rahaston kanssa ja samalla alkoi määrätietoinen muuttaminen kiinteistörahastolain alaisuudessa ja Finanssivalvonnan valvonnassa toimivan Orava Asuntorahaston muuttaminen kiinteistösijoitusyhtiöksi.

Toimivana kiinteistörahastona yhtiö tuli menettämään veroetuisuuksia, mutta hallitus katsoin tämän olevan vähempimerkityksellinen kuin kiinteistöyhtiömuodon tarjoamat mahdollisuudet. Orava Asuntorahaston yhtiökokous 10.9.2018 hyväksyi nimen ja yhtiöjärjestyksen muutoksen. Lokakuun ensimmäisenä nimen vaihdos astui voimaan ja pörssissä alkoi Ovaro Kiinteistösijoitus Oyj:n noteeraus. Samalla kaupankäyntitunnus vaihtui OREIT:istä OVARO:ksi.

Ovaro nimi löytyi sattumuksen kautta. Hallitus päätti kääntää Orava Asuntorahaston kurssin suuntaa ja nimeksi keksittiin Avaro eli Orava-sana toisinpäin. Yhtiö ehti hankkia aputoiminimen Avaro Kiinteistösijoitukselle ja asiasta kerrottiin pörssitiedotteellakin. Avaro-nimi oli kuitenkin lähellä muutamia alan toimijoita ja jonka jälkeen päädyttiin korjaamaan nimeä. Syntyi nimi Ovaro Kiinteistösijoitus. Ovaro on pieni kylä Italiassa aivan Itävallan rajan tuntumassa, mutta Suomessa Ovaro tai sen kaltainen nimi ei ole kenenkään toisen käytössä.